Anne tarafımın Edirneli hatta dedemin de Tatar olmasından dolayı çiğ börek kültürümüz vardır Allah'a çok şükür. Ayrıyetten bu çiğ börek evlerde yapılırken arasına para konurdu. Paralı çiğ böreği bulanın en çabuk evlenileceğine inanırlardı. Meraklı kızlar da börekleri kaldırıp ışığa tutup paralıyı bulmaya çalışırlardı. Oturduğumuz mahalle yani Şehremini, Çapa, Fındıkzade tarafları da kozmopolit olmasına rağmen gözden kacmayacak kadar Tatar nüfusu barındırır. Senelerdir burada yaşayıpta Odabaşı Çiğbörekçisini bilmeyen insan sayısı bir elin parmaklarını gecmez. Salı pazarının içinde 4 masalı salaş bir börekçidir burası. Senelerdir el emeği ruhunu hamur acma makinasıyla öldürseler de lezzetten hiç birşey kaybetmediler.
Çiğ böreği yemenin bazı altın kuralları vardır ilk basta onlardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle 2-2 yenir. Yani "bana 5 çiğ börek ver usta" dememelisiniz. Çok dikkatli yemelisiniz içinde biriken su ve yag üstünüze akmamalı. Her çiğ börek için bir peçeteden fazlasını harcamamalısınız ki bu kadar ucuza size sunulan lezzetin mimarları bu işteki kar marjlarını düşürmesinler. Son kural da bu muhteşem lezzeti şahlandıran tek içececeğin ayran olması.
Ücretler de inanılmaz makuldur. Çiğ börek 1,25 TL Ayran 1 TL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder